14 Aralık 2013 Cumartesi

Bir çocugun en temel ihtiyacları nelerdir?

Keşke bu sorunun cevabı kapsül şeklinde olsa ve markette satılsaydı, sanırım hepimiz alıp verirdik çocuğumuza değil mi?

Derya deniz bu konuda her ebeveynin kendine göre bir yol haritası mutlaka vardır, bende bayılarak okuduğum bir kitaptan, Prof. Dr. Yankı Yazgan ile '99 Sayfada Bebeklikten Çocukluğa' söyleşisinden bir parçayla bu konuya dokunacağım..

Yankı Yazgan bu soruya, ' İhtiyaçların başına, bir yere ait olma ve kendine güvende hissetme ihtiyacını koyabiliriz..Diğer önemli bir ihtiyacı ise düzenin ve kuralların geçerli olduğu bir ortamda yaşamak.Kendini güçlü hissetme ve aynı zamanda daha güçlü gördüğü birisiyle beraber olma ihtiyacı da var.Bu güçlü biri, ilk yıllarda anne babadır.

Çocuğun temel ihtiyaçlarından birisi de kafa tutabilme hakkı..Kafa tuttuğu için ezilmemesi bu hakkın ilk koşulu.Diğer koşulu ise görüşlerini ifade ettiğinde, eğer kabul görmezse, bunu kabullenebilmesi. Kendi görüşünü cezalandırılma korkusu olmadan ifade edebilmesi çok önemli.

Bir başka temel ihtiyacı, merak edebilmesi ve merak arzusunun tatmin edilmesi.

Oyun, öğrenme, tabiatta dolaşma, soru sorabilme, gezebilme ise diğer ihtiyaçlar..

Çocuğun bütün bu temel ihtiyaçlarını karşılamadan, sadece, 'seni çok seviyorum' ya da 'sen benim için çok değerlisin' diyerek kendisini değerli hissetmesini sağlamak mümkün değil.'

Bana çok önemli bir şey öğreten bu paragraf umarım başka anneler içinde ilham olur..

Bunun gibi bir sürü konuda çok güzel açıklamaları olan röportaj şeklinde hazırlanan bu şahane kitabı İş Bankası Yayınlarında bulabilirsiniz..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı bekliyorumm